روی هم رفته گبه همچون اشکال زیراندازهای دیگر قالیشویی در مشهد می تواند اشکال مختلفی داشته باشد و می تواند یکسری نوع تقسیمبندی برای آن در حیث گرفت. از نگاه سبک می اقتدار گبهها را به اشکال مختلفی تقسیم کرد که مهمترین آنان دربرگیرنده مواقعی همانند گبه بختیاری، گبه شول، گبه فانتزی، گبه پتویی یا این که دوطرفه، گبه ترکمن، گبه شطرنجی و گبه امروزی تقسیم کرد. به عنوان مثال رایجترین گونه های طرح گبه می شود به موردها تحت اشاره نمود:
گبه شیر که آرم بزرگی، جلال و شوکت میباشد و در اسلام و کشورایران رده ویژهای داشته میباشد.
گبه خشتی که داری طرحهای متعدد خاتمکاری، هندسی، نقوش ستارهای، طبیعت و … میباشد.
گبه ترنج یا این که گبه آبگینه
گبه طرح ایلاتی که گونه های مختلفی همانند قشقایی، تفرش بختیاری، کردی، لری، فرم لو و … داراست و دارنده طرحهایی به طور کاملً خیالی میباشد و معمولاً از طبیعت الهام گرفتهاند
گبه طرح درختی که رایجترین آن ها بید مجنون و سرو میباشند.
گبه هندسی که اشکال نقشه ختایی، خاتم شیراز، جوشقانی، محرمان، ستاره و قابی را دربرگیرنده میگردد.
گبه چهارفصل که از المانهای طبیعی الهام گرفته میباشد.
مزایا و معایب گبه چیست؟
گبهها همچون گونه های زیراندازهای رایج میتوانند مزیتها و خطاها منحصربهشخصی داشته باشند. برای مثال مهمترین مزایای گبهها می شود به مورد ها تحت اشاره داشت:
گبهها از ارتفاع قدمت و دوام بالایی منتفع می باشند در حالی که زیبایی قابل توجهی نیز داراهستند.
برخلاف فرشها و قالیکوچک و… دارنده یک ظواهر و چیدمان متعدد می باشند و می توانند تحت عنوان یک مدل خاص آیتم استعمال قرار بگیرند.
گبه برگرفته از تاریخ میباشد و می تواند شم صمیمیت بسیار متعددی به اشخاص منتقل نماید.
با اعتنا به نخ خاب بلند می قدرت در قبال سوزوسرما مقاومت بالایی داشته باشد و بسیار شل، قابل انعطاف و لطیف میباشد.
گبه می تواند تحت عنوان یک زیرانداز با اصالت شناخته گردد.
روی هم رفته نمیاقتدار نقص متعددی از گبهها اظهار کرد ولی این زیراندازها با اعتنا به پرزهای بلند معمولاً وزن بالایی دارا هستند و نمیقدرت آن ها در مساحتهای والا ساختوساز و استفاده نمود.
تفاوت بافت گبه دستباف و ماشینی
گبهها همچون اشکال فرشها می توانند هم به طور دستی و هم به طور ماشینی ایجاد شوند و هر یک از آنان خصوصیتها و قابلیت و امکانهای منحصربهشخصی دارا هستند. ازآنجاییکه گبههای دستبافت معمولاً دارنده طرحهای فرضی میباشند از تنوع بالاتری برخوردارند در حالی که گبههای ماشینی دارنده طرحهای محدودی می باشند. برای بافت گبههای دستبافت از دار زمینی به کارگیری می شود و با شیوههای فارسی باف و ترکی باف ساخته میگردند در حالی که گبههای ماشینی بوسیله دستگاههای مکانیزه بافته می شوند. در بافت گبههای دستباف معمولاً از الیاف طبیعی مانند پشم به کارگیری میشود در حالی که امروزه گبههای ماشینی با الیافهای تصنعی و مصنوعی مانند آکریلیک ساخته می شوند.