در رنگرزی سنتی قالیشویی در مشهد بر عکس رنگرزی کنونی از مواد گیاهی و تا حدودی مواد معدنی برای رنگ دادن به کارگیری میشد. این سیرتکامل رنگها علاوه بر دارا بودن خواصی مانند دوام و سازش بیشتر با الیاف، از اثر ها نامطلوبی که رنگهای شیمیایی بر سالم آدم می گذارند خالی بودند.
رنگرزی شیمیایی
بعضا رنگرزان معتقدند که رنگ شیمیایی عالی هم که باشد، بالاخره میپرد و بیدرحال حاضر می شود. رنگ آمیزی با رنگ شیمیایی مثل بزککردن میماند البته رنگهای طبیعی هر چه بمانند و پا بخورند، روشنخیس می شوند و رنگشان رو می آید. ولی با وجود منش نوین به به کار گیری از رنگزای طبیعی هنوز به دليل وجود مشكلات و محدودیت هایی، به کار گیری از رنگزاهای طبيعی به مکان رنگ های شیمیایی در شغل گسترش چشمگیری نداشته میباشد. به لحاظ کارشناسان فرش، رنگ های شیمیایی سبب متزلزل شدن مقام فرش در بازارهای جهانی گردیده است، قضاوت های گوناگونی پیرامون استعمال و یا این که عدم به کار گیری از رنگ های شیمیایی در فرش شکل میگیرد که قابل گفت و گو و تحلیل میباشند. نظریات در دو گروه کلی قرار دارا هستند، یک مجموعه تاکید بر مزایای رنگرزی سنتی دارا هستند و دیگری بر مزایای رنگرزی شیمیایی را هم در نطر میگیرند.
کشورایران دارنده کانونهای متفاوت رنگرزی میباشد که شهر کاشان و شهرهایی به عنوان مثال آران و بیدگل که در منطقهی کاشان قرار دارا هستند، از مهم ترین مقرهای رنگرزی مرز و بوم به شمار میرود. دارای شهرتترین اثر هنری این حیطه، فرش دستباف میباشد و هنر رنگرزی آن میباشد که در جمهوری اسلامی ایران و دنیا آوازه دارااست. تنوع و زیبایی رنگهای بهعمل رفته در فرش دستباف یک کدام از خصوصیتهای بارزی میباشد که مدام تحسین عشق و علاقهمندان را به همره داشته میباشد.
مواد به عمل رفته در رنگرزی سنتی
در رنگرزی سنتی، بر عکس رنگرزی کنونی از مواد گیاهی و تا حدودی مواد معدنی برای رنگ دادن استعمال میشد. این سیرتکامل رنگها علاوه بر دارا بودن خواصی مانند دوام و سازش بیشتر با الیاف، از اثر ها نامطلوبی که رنگهای شیمیایی بر تندرست آدم میگذارند خالی بودند. مثلا موادی که برای رنگرزی سنتی به شغل میرفت پوست گردو، پوست انار، اسپرک، برگ گیسو، روناس و قرمزدانه بوده میباشد.
